در روایات چه ثواب‌هایی برای تسبیحات اربعه در نماز در نظر گرفته شده است؟
پرسش
در روایات چه ثواب‌هایی برای تسبیحات اربعه در نماز در نظر گرفته شده است؟
پاسخ اجمالی

در روایات برای تسبیحات اربعه به صورت مستقل ثواب‌هایی قرار داده شده است که طبیعتاً همان ثواب‌ها برای گفتن آن در نماز نیز هست. به ‌علاوه، در اهمیت و فضیلت این ذکر همان بس که به عنوان ذکری در رکعت سوم و چهارم نماز  قرار داده شده است.

در این‌جا به ذکر چند نمونه از روایات درباره‌ی ثواب تسبیحات اربعه بسنده می‌شود:

1. امام صادق(ع) روایت نموده که پیامبر خدا(ص) فرمود: «ذکر سُبْحَانَ‏ اللَّهِ‏ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ‏ وَ لَا إِلَهَ‏ إِلَّا اللَّهُ‏ وَ اللَّهُ‏ أَکْبَر را بسیار بگویید؛ زیرا در قیامت، [گروهى از فرشتگان‏] در پیش روى این اذکار و پشت سر و دنباله‌رو اینها باشند و این اذکار، نیکی‌هاى ماندگارند».[1]

2. به نقل از امام صادق(ع)، پیامبر(ص) رو به اصحاب کرد و فرمود: «سپرهاى‏ خود را بردارید»، گفتند براى دشمنى که در کمین ما است؟!  آن‌حضرت فرمود: «نه! بلکه از آتش، و بگویید: سبحان اللَّه و الحمد للَّه و لا إله الّا اللَّه و اللَّه اکبر».[2]

2. امام باقر(ع) فرمود: «رسول خدا(ص) از کنار مردى گذر می‌کرد که در باغش مشغول کاشتن درختى بود، حضرت ایستاد و به او فرمود: آیا درختى به تو معرّفى کنم که ریشه‌اش استوارتر باشد و زودتر برسد و میوه‌هاى پاک‌تر و بادوام‌تر بدهد؟ عرض کرد: مرا راهنمایى کن اى رسول خدا! فرمود: هر گاه وارد صبح و شام شدى، بگو: سبحان اللَّه و الحمد للَّه و لا اله الّا اللَّه و اللَّه اکبر، که اگر این را بگویى براى تو در برابر هر یک تسبیح، از هر میوه‌اى ده درخت در بهشت خواهد بود و این کلام یکى از مصادیق باقیات صالحات است. آن مرد گفت: اى رسول خدا! من تو را شاهد می‌گیرم و این باغم را تحویل تو می‌دهم تا براى مسلمانان صدقه باشد- آنانى که اهل صدقه‌اند- در این‌جا خداوند تبارک و تعالى آیاتى از قرآن را نازل فرمود: امّا آن کس که (در راه خدا) انفاق کند و پرهیزگارى پیش گیرد، و جزاى نیک (الهى) را تصدیق کند، ما او را در مسیر آسانى قرار می‌دهیم![3]».[4]

[1]. شیخ صدوق، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص 8، منشورات الرضی، قم، چاپ دوم، 1364ش.

[2]. طبرسى، حسن بن فضل، مکارم الأخلاق، ص 306، شریف رضی، قم، چاپ چهارم، 1370ش.

[3]. اللیل، 5 – 7.

[4]. شیخ صدوق، أمالی، ص 202 و 203، کتابچی، تهران، چاپ ششم، 1376ش.