اگر سه طلاق در یک مجلس باشد به نحوی که در بین هر طلاق رجوع لفظی صورت گیرد، آیا طلاق، بائن می‌باشد؟ آیا حضور زن یا دخول بعد از رجوع شرط است؟
پرسش
کسی زن خودش را که باردار بود در غیاب زن، طلاق می‌دهد سپس در همان مجلس رجوع لفظی می‌کند سپس طلاق می‌دهد و دوباره رجوع می‌کند بار سوم هم طلاق می‌دهد(سه طلاق و دو بار رجوع) باتوجه به این مسئله سؤال این است: 1. آیا حضور زن یا دخول بعد از رجوع شرط است یانه؟ 2. طلاق صحیح است یا نه اگر صحیح است بائن محسوب می‌شود یا نه؟
پاسخ اجمالی

. رجوع در عده، مشروط به حضور و اطلاع زن و یا دخول نیست.

  1. چنانچه سه طلاق و رجوع به زوجه در مجلس واحد و با اجتماع شرایط انجام گیرد، طلاق بائن است و موجب حرمت زن بر مرد بوده و نیاز به محلّل خواهد داشت. در عین حال برخی از فقها[1] انجام سه طلاق با رجوع لفظی در یک مجلس را جهت تحقق طلاق بائن کافی نمی‌دانند و طلاق مزبور را رجعی می‌شمارند.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

در طلاق، حضور زن شرط نیست و چنانچه با شرایطش طلاق انجام شود، کافى است و اگر بعد از هر طلاق رجوع نماید بدون اینکه محلل بگیرد، نمى‌تواند با آن مرد ازدواج کند هر چند بعد از هر رجوع دخول صورت نگرفته باشد.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

شرط نیست و طلاق سوم بائن است.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

  1. رجوع در عده مشروط به حضور و اطلاع زن و یا دخول نیست.
  2. چنانچه سه طلاق و رجوع به زوجه در مجلس واحد با اجتماع شرایط انجام گیرد موجب حرمت زن بر مرد و نیاز به محلل خواهد بود.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

طلاق مذکور احکام سه طلاقه را ندارد، و اگر طلاق واجد سایر شرائط صحت باشد،صحیح و رجعی محسوب می شود.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

1- حضور زن در مجلس طلاق شرط نیست.

2- در یک مجلس فقط یک طلاق امکان دارد و همان طلاق در صورت تحقق تمام شرایط درست است و طلاق مزبور در صورت صحت در فرض مذکور رجعی است.

   لینک به سایت استفتائات

[1]. حضرات آیات: نوری همدانی و هادوی تهرانی.

[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.