کد سایت fa33112 کد بایگانی 40149 نمایه ازدواج دختر و لازم نبودن اذن از پدری که مبتلا به بیماری روانی است
طبقه بندی موضوعی اجازه ولی
خلاصه پرسش
پدرم مبتلا به بیماری روانی بوده و برای مدتی نامعلوم در آسایشگاه بستری هستند. و جد پدری ام از دنیا رفته است. آیا با این شرایط، می‌توانم بدون اجازه پدر ازدواج کنم؟
پرسش
بنده خواستگاری دارم که قصدمان ازدواج هست ولی تا یکسال آینده آمادگی ازدواج را نداریم. جد پدری بنده در قید حیات نمی‌باشند و پدرم نیز به دلیل بیماری روانی(پارانویید) در آسایشگاه برای مدتی نامعلوم بستری هستند. با این شرایط ذکر شده آیا خود ما می‌توانیم صیغه‌ی محرمیت را برای مدت یک سال بخوانیم؟ تا برای صحبت کردن و آشنایی بیشتر گناهی پیش نیاید؟ و اگر پدر بنده از بیمارستان مرخص شوند و تحت درمان با دارو قرار بگیرند عقد باطل می‌شود؟
پاسخ اجمالی
اکثر مراجع تقلید می‌گویند، عقد ازدواج دختر باکره _هر چند رشیده_لازم است با اذن ولی دختر باشد، ولی چنانچه پدر شرایط دادن اذن را نداشته باشد، اجازه از وی لازم نیست و طبیعتاً اگر بعدها هم شرایط اذن را دارا شود، عقد آنان مشکلی نخواهد داشت. البته برخی از فقها[1] ازدواج دختر باکره رشیده را بدون اجازه پدر جایز دانسته و در هر صورت اگر پدر یا جد پدری ولایت نداشته باشند، ولیّ دختر را، حاکم شرع می‌دانند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
به‌طور کلى در صورت عدم توان براى اذن، اجازه از ایشان لازم نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در صورتی که به تصدیق بزرگترهای فامیل، خواستگار مورد نظر کفو و مناسب دختر باشد و دسترسی به پدر دختر نباشد می‌توانند با هم ازدواج کنند.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر پدرتان هوش و آگاهی داشته باشد باید اجازه بگیرید.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
عقد دختر باکره  هر چند رشیده باشد باید با اذن ولی باشد و در فرض سؤال مادامی‌که ولی در قید حیات و صحت عقل است، نباید بدون اذن عقد خوانده شود.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
خداوند به پدر شما شفای عاجل عنایت فرماید. اگر به طور متعارف از بهبودی او در زمان نزدیک نا امید هستید اذن پدر ساقط است.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
1. دختر رشیده برای ازدواج، نیاز به اجازه ندارد. رشیده کسی است که مصالح و مفاسد زندگی اش را به درستی تشخیص می‌دهد اما اگر رشیده نباشد، باید با اجازه ولی شرعی باشد و الا ازدواج باطل است.
2. در موردی که پدر یا جد پدری ولایت ندارند، ولیّ دختر، حاکم شرع است.
3. ازدواجی که با شرایط شرعی انجام شود، نیاز به اجازه دوباره ندارد.
لینک به سایت استفتائات

[1].آیت الله هادوی تهرانی
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.