اگر به اول نماز جماعت نرسیم، آیا پاداش‌های آن‌را از دست خواهیم داد؟
پرسش
اگر به «بسم الله الرّحمن الرّحیم» و کلاً اول نماز جماعت نرسیم چه ثواب‌هایی را از دست می‌دهیم؟
پاسخ اجمالی
با جست‌وجوی انجام شده؛ روایتی نیافتیم ‌که بیان کند اگر فردی از ابتدای نماز جماعت حاضر نشده و رکعت‌ها و یا بخشی از یک رکعت را از دست داده باشد، به دنبال آن، دقیقاً چه پاداش‌هایی را از دست خواهد داد.
اما این مطلب را می‌توان قطعی دانست که؛ افرادی که بعد از مدتی به نماز جماعت می‌پیوندند، این‌گونه نیست که ثوابی از نماز جماعت نبرند. بلکه شاید تنها فضیلت مقداری را که حاضر نبوده‌اند، از دست داده‌اند، همان‌طور ‌که در روایتی چنین نقل شده است:
عبدالله بن مسعود، روزى به تکبیر آغازین نماز جماعت نرسید و از این‌رو؛ یک بنده آزاد کرد و نزد پیامبر آمد و گفت: اى پیامبر خدا! یک روز به تکبیر آغازین نماز نرسیدم و بنده‌اى را آزاد کردم. آیا فضیلت آن [قسمت از دست رفته] را جبران کرده‌ام؟
پیامبر فرمود: «نه».
ابن مسعود گفت: اگر یک بنده دیگر آزاد کنم، آیا به فضیلتش می‌رسم؟
فرمود: «نه، اى ابن مسعود! اگر تمام آنچه را در زمین است، انفاق کنى، نمی‌توانى فضیلت آن‌را جبران کنى!».[1]
این روایت نشانگر آن نیست که او هیچ پاداشی نبرده، بلکه تنها بیانگر آن است که پاداش همان مقدار فوت‌شده نیز بیش از آن چیزی است که او به جبران آن انجام داده است.

[1]. شعیری، محمد بن محمد، جامع الأخبار، ص 77، نجف، مطبعة حیدریة، چاپ اول، بی‌تا.