اگر وکیل، از روی اشتباه، مبلغی را از حساب سرمایه‌‌گذاری موکّل خود برداشت کند، آیا سودی را که به آن مبلغ تعلق می‌گرفت ضامن است؟
پرسش
اگر وکیلی اشتباهاً (از روی بی‌مبالاتی و عدم دقت قابل پیشگیری) پولی از حساب سرمایه‌‌گذاری موکل خود برداشت کند، آیا سودی را که به آن مبلغ در عرف بانک‌داری تعلق می‌‌گرفت ضامن است؟
پاسخ اجمالی

در فرض سؤال، گروهی از مراجع، وکیل را ضامن سود یا جبران کاهش ارزش پول دانسته،[1] ولی برخی،[2] وی را صرفا ضامن اصل پول می‌دانند.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

ضامن سود نیست، ولی اگر به خاطر گذشت زمان ارزش ریالی پول کاسته شود باید جبران کند.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

خیر، اصل پول را ضامن است.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

خیر، اما کاهش فاحش ارزش آن پول را هم ضامن می‌شود.

حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی (مد ظله العالی):

ضامن سود پول که در حساب سپرده بوده است می‌باشد.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

در فرض سؤال وکیل ضامن سود و منافع از دست رفته سرمایه در آن مدت است.

لینک به سایت استفتائات

[1]. آیات عظام خامنه‌ای، علوی گرگانی، شبیری زنجانی و هادوی تهرانی.

[2]. آیت الله سیستانی.

[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، شبیری زنجانی، علوی گرگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.