در کدام یک از احادیث متواتر شیعی به نصب امام و اسامی ائمه (ع) تصریح شده است؟
پرسش
لطفاً چند نمونه از احادیث متواتر شیعی که دلالت بر نصب ائمه به امامت می کند و اسامی ائمه در آن احادیث باشد برای بنده ذکر کنید.
پاسخ اجمالی

روایات متعددی در کتب اهل سنت و شیعه وارد شده است که در آنها اسامی ائمه (ع) ذکر شده است و بسیاری از آنها از احادیث متواتر می باشند بخشی از این روایات را حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی در کتاب "منتخب الاثر" جمع آوری نموده اند که شما را به مطالعه این کتاب با ارزش توصیه می کنیم.

پاسخ تفصیلی

روایات متعددی در کتب اهل سنت و شیعه وارد شده است که در آنها اسامی ائمه (ع) ذکر شده است و بسیاری از آنها از احادیث متواتر می باشند بخشی از این روایات را حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی در کتاب "منتخب الاثر جمع آوری نموده اند. ما در اینجا تنها به چند روایت از یکی از کتاب های معتبر اهل سنت (ینابیع الموده)" و کتب شیعه، بسنده می کنیم :

1- هنگامی که آیه (یا ایها الذین آمنوا اطیعوا الله و اطیعوا الرسول و اولی الامر منکم [1] ) نازل شد و اطاعت کسانی که به عنوان اولی الامر به طور مطلق واجب کرد و اطاعت ایشان را هم سنگ اطاعت پیامبر (ص) قرار داد جابر بن عبدالله انصاری از پیامبر (ص) پرسید اولی الامر چه کسانی اند؟ فرمود: "ُمْ خُلَفَائِی یَا جَابِرُ وَ أَئِمَّةُ الْمُسْلِمِینَ بَعْدِی أَوَّلُهُمْ عَلِیُّ بْنُ أَبِی طَالِبٍ ع ثُمَّ الْحَسَنُ ثُمَّ الْحُسَیْنُ ثُمَّ عَلِیُّ بْنُ الْحُسَیْنِ ثُمَّ مُحَمَّدُ بْنُ عَلِیٍّ الْمَعْرُوفُ فِی التَّوْرَاةِ بِالْبَاقِرِ وَ سَتُدْرِکُهُ یَا جَابِرُ فَإِذَا لَقِیتَهُ فَأَقْرِئْهُ مِنِّی السَّلَامَ ثُمَّ الصَّادِقُ جَعْفَرُ بْنُ مُحَمَّدٍ ثُمَّ مُوسَى بْنُ جَعْفَرٍ ثُمَّ عَلِیُّ بْنُ مُوسَى ثُمَّ مُحَمَّدُ بْنُ عَلِیٍّ ثُمَّ عَلِیُّ بْنُ مُحَمَّدٍ ثُمَّ الْحَسَنُ بْنُ عَلِیٍّ ثُمَّ سَمِیِّی وَ کَنِیِّی حُجَّةُ اللَّهِ فِی أَرْضِهِ وَ بَقِیَّتُهُ فِی عِبَادِهِ ابْنُ الْحَسَنِ بْنِ عَلِیٍّ الَّذِی یَفْتَحُ اللَّهُ عَلَى یَدِهِ مَشَارِقَ الْأَرْضِ وَ مَغَارِبَهَا ذَاکَ الَّذِی یَغِیبُ عَنْ شِیعَتِهِ غَیْبَةً لَا یَثْبُتُ عَلَى الْقَوْلِ فِی إِمَامَتِهِ إِلَّا مَنِ امْتَحَنَ اللَّهُ قَلْبَهُ بِالْإِیمَانِ" [2] .

2- حضرت علی (ع) می فرماید من در خانه ام السلمه در خدمت پیامبر (ص) بودم که آیه "انما یرید الله لیذهب عنکم الرجس اهل البیت و یطهرکم تطهیرا" [3] نازل شد پیامبر (ص) به من فرمود: این آیه درباره تو و فرزندانت حسن و حسین و امامانی که از نسل تو به وجود می آیند نازل شده است گفتم یا رسول الله (ص) بعد از شما چند نفر به امامت می رسند: فرمود: بعد از من،‌ تو امام می شوی، بعد از تو حسن و بعد از حسن،‌ حسین، بعداز حسین فرزندش علی بن الحسین، بعداز علی، فرزندش محمد، بعد از محمد، فرزندش جعفر، بعد از جعفر، فرزندش موسی، بعد از موسی علی، بعد از علی فرزندش محمد، بعد از محمد فرزندش علی و بعد از علی فرزندش حسن و بعد از حسن فرزندش حجت به امامت می رسند نامهای ایشان به همین ترتیب بر ساق عرش نوشته شده بود، از خدا پرسیدم این ها کیستند؟ فرمود: امام های بعد از تو هستند پاک و معصوم اند و دشمنانشان ملعون هستند [4] .

3- از ابن عباس روایت شده پیامبر (ص) در جواب مردی یهودی به نام نعثل که درباه امامان بعد از پیامبر (ص) سؤال کردند در بیان اسامی ائمه (ع) فرموده اند: بعد از من، علی (ع) و بعد از علی (ع) فرزندش حسن و بعد از حسن برادش حسین به امامت می رسند و بعد از حسین علی و لقبش زین العابدین و بعد از او امام محمد لقب او باقر و پس از او امام جعفر و لقبش صادق و بعد از او پسرش موسی که کاظم خوانده می شود به امامت می رسند و بعد از کاظم فرزندش علی ملقب به رضا و بعداز او فرزندش محمد تقی و بعد از فرزندش علی النقی الهادی و بعد از او فرزندش حسن عسکری و بعد از او فرزندش محمد ملقب به مهدی، قائم و حجت (عج) امامان مسلمین هستند [5] .

برای اطلاع بیشتر به سؤال 200 (سایت: 1223)، نمایه: نام امامان (ع) در قرآن مراجعه فرمائید.

[1] نساء، 59.

[2] بحارالأنوار ج 23 ص290؛ اثبات الهداة ج 3،‌ ص 123؛ المناقب ابن شهر آشوب، ج1، ص 283.

[3] احزاب، 33.

[4] بحارالأنوار ج36 ص337، کفایةالأثر ص 157.

[5] سلیمان قندوزی حنفی، مترجم سید مرتضی توسلیان، ینابیع المودة، ج 2، ص 387 – 392، باب 76، بوذرجمهر، بی تا.