دلیل مخالفت زنان با ازدواج موقت چیست و آیا زن پس از آگاهی از ازدواج موقت شوهرش می توانند تقاضای طلاق کنند؟
پرسش
با توجه به اینکه همه علما شیعه بر حلال بودن ازدواج موقت تاکید دارند.
1. آیا زن پس از شنیدن و مسجل شدن ازدواج موقت شوهرش به صورت عرفی می تواند تقاضای طلاق کند. آیا این کار شوهر خیانت محسوب می شود؟
2. آیا محل یا مرکزی که بتوان از طریق ازدواج موقت، احکام اسلامی را رعایت نمود وجود دارد ؟
3. دلیل اصلی مخالفت زنان با ازدواج دائم و موقت چیست؟
پاسخ اجمالی

1. از نظر اسلام شوهر می تواند ازدواج موقت نماید و یا چند همسر اختیار کند.[1] و اسلام برای استفاده شوهر از این حق، اجازه دادن همسر را لحاظ نکرده است؛[2] لذا این عمل شوهر خیانت محسوب نشده و همچنین زن پس از مسجل شدن آن حق طلاق ندارد؛ زیرا از نظر اسلام حق طلاق به دست مرد است، البته زن می تواند به هر دلیلی تقاضای طلاق دهد اما تقاضای طلاق غیر از داشتن حق طلاق است.

2. در خصوص اینکه آیا مرکزی با این عنوان در زمینه ازدواج موقت فعالیت داشته باشد باید گفت ما از وجود چنین مرکزی بی اطلاع هستیم.

3. طبق نظر روانشناسان و محققان تفاوتی اساسی بین ساختار روانی و گرایش‏ها و عواطف زن و مرد وجود دارد. روانشناسان معتقداند که زنان به طور طبیعی "تک شوهرگرا" هستند و از تنوع همسر گریزانند و خواستار پناه یافتن زیر چتر حمایت عاطفی و عملی یک مرد هستند. ولی مردان ذاتا تنوع گرا و "چند زن‏گرا" هستند.[3] بر این اساس شاید مهمترین دلیل مخالفت آنان با ازدواج مجدد همسرانشان ریشه در عواطف طبیعی زنانگی آنان داشته باشد که البته امکان تعدیل چنین عواطفی از سوی زنان نیز وجود دارد؛ زیرا همانگونه که می دانید فطرت با طبیعت فرق دارد. امور فطری کم و زیاد می شوند اما قابل ریشه کن شدن نیستند به خلاف خواست های طبیعی در انسان.[4]

جهت آگاهی بیشتر مراجعه شود به:

1. نمایه: ازدواج موقت مرد متأهل بدون اجازه همسر، سؤال شماره 709 (سایت: 807) .

2. نمایه: مشکلات فراروی اجرای ازدواج موقت در جامعه، سؤال شماره 347 (سایت: 353) .

[1]    برای آگاهی بیشتر، نک: نمایه: جواز تعدد زوجات (چند همسری) برای مردان، سؤال 633 (سایت: 692).

[2]     از این جهت فقها فرموده اند: زن نمی تواند همسر خود را از این حق منع کند.  امام خمینی، استفتائات، ج 3،ص 100، سؤال 55.

[3]     مطهری، مرتضی، مجموعه آثار، ج ‏19، ص 302.

[4]     برای آگاهی بیشتر، نک: نمایه: فطرت و حرمت موسیقی، سؤال 1078 (سایت: 1256) .