در ساخت یک ساختمان علاوه بر مالک، مهندس ناظر و مجری نیز دخیل هستند. اگر بخشی از ساختمان، اشتباه ساخته شده و نیاز به تخریب داشته باشد چه کسی ضامن خسارات وارده بر مالک است؟
پرسش
با سلام در اجرای ساخت هر ساختمان معمولی علاوه بر مالک، مهندس ناظر و مجری نیز دخیل هستند. اگر بخشی از ساختمان اشتباه اجرا شود و نیاز به تخریب و بازسازی داشته باشد چه کسی ضامن خسارات وارده بر مالک است؟ فرض سؤال، در جایی است که هیچ کدام از ناظر و مجری عامد نبودند و در اثر غفلت و عدم توجه به نقشه این اشتباه رخ داده است. ضمناً مستحضر هستید که ناظر وظیفه دارد بر اجرای ساختمان مطابق نقشه نظارت کند و تایید و عدم تایید هر مرحله از کار منوط به نظر اوست. لطفاً بفرمایید علاوه بر حکم ضمان چه احکام دیگری متوجه ناظر است؟ مثلاً آیا از اجرت او کاسته می شود؟
پاسخ اجمالی
ملاک در این‌گونه امور، قوانین و مقررات مربوطه است، اما به صورت کلی، هر فردی که خسارت مستند به اوست – حتی اگر تعمدی هم نداشته باشد – ضامن جبران خسارات وارده است.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
تابع قانون و مقررات مربوطه است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
آنکه طبق قوانین معمول مقصر است ضامن است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال خسارت وارده بر عهده هر دو است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
به صورت کلی ضمان بر عهده کسی است که خسارت مستند به اوست و برای تعیین موضوع لازم است به محاکم قضایی ترافع شود.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.